Belysning inden døre handler om mere end valg af lamper. Det handler i høj grad også om vaner, hvordan og hvornår man bruger lyset og til hvad.
Hvis du bruger lys bevidst, kan det give bedre udnyttelse af rummet, forbedre dit indeklima og især kan det være en stor besparelse - både økonomisk og for klimaet.
LED - også kaldet lysdioder - er en meget fleksibel lyskilde, som er op til otte gange mere energieffektiv end en glødepære. Lysdioder er både relativt energieffektive, robuste og har lang levetid. LED er rigtig gode til mange forskellige formål, men er ikke løsningen på alle belysnings- udfordringer – endnu. Dioder udsender rettet lys, og er derfor meget velegnede som markeringslys og udsmykning eller i spots, skrivebords- og læselampe. I enkelte tilfælde kan LED også benyttes til egentlig rumbelysning.
LED er en forkortelse for Light Emitting Diode, og er en lille elektronisk halvlederchip, der udsender lys, når der sendes strøm igennem den. Lyset fra lysdioder kan have forskellige farver afhængigt af, hvilket materiale halvlederchippen er lavet af. Lysdioder fås i både røde, gule, grønne, blå og hvide farver.
Lysdioderne indeholder ikke tungmetallet kviksølv, men skal som alt andet elektronik afleveres til genanvendelse. Derudover tænder de til fuld styrke med det samme og kan dæmpes uden at lysets farve ændrer sig. Endelig tåler lysdioder meget lave temperaturer.
Kvaliteten på diodelyskildene varierer meget. Desværre er mange diodelyskilder også dårligt deklarerede - det er ofte svært at få oplysninger om farvegengivelse, energieffektivitet mv. Specielt lysfarven skal man være opmærksom på, da der stadig findes mange (især blandt de billige) dioder med ret koldt lys. I hjemmet vil de fleste foretrække et varmt lys (farve-temperaturer under 3.000 K). Der er gode dioder på markedet med farvetemperaturer ned til 2700 K.