Her er 10 gode råd til valg af solceller:
Søg evt. på Google eller i Photons database på modelbetegnelsen eller producentnavn på modulerne, og se om de er nævnt i forbindelse med større projekter, og om fabrikken har repræsentation i EU.
- og en montør der har erfaring med solceller. Spørg efter en referenceliste, så du selv kan tale med personer med tilsvarende anlæg. Vælg et mærke, som er opført på energinet.dk’s positivliste, når du skal vælge inverter.
Du kan se solcelleanlæg på www.solcellepriser.dk
Find evt. en solcelleinstallatør på www.kso-ordning.dk
Solceller taber ydelse med årene, eksempelvis 0,6 % om året. De forskellige firmaer yder garantier. F.eks. 90 % efter 12 år og 20 % efter 25 år.
Sammen med tilbud bør du forlange at modtage et datablad på solceller og inverter, samt dokumentation på forventet årlig anlægsproduktion.
- der evt. er individuelt flash-testet med mærkeplade på bagsiden af solcellerne.
Solceller er halvledere og data er ved +25 grader. Solcellens arbejdstemperatur ligger typisk i intervallet 45 - 80 grader. De bedste moduler ligger på 0,3 %, mens de ringere kan ligge op til 0,8 % tab pr. grad over 25 grader. Vær opmærksom på at sorte solcellemoduler bliver mere varme end moduler med lys baggrund og lyse rammer.
Vær opmærksom på, at virkningsgraden for solceller og inverter bliver dårligere ved øget temperatur.
Sørg for mindst mulig kabellængde mellem solcellemoduler og inverter. En god kabelinstallation bør ikke give et tab på mere end 1 %. En dårlig kabelinstallation kan hurtigt komme op på 4 %. Vejledende tykkelse af kabel er 4 kvadrat.
Ved skygge bør der være flere serier i hvert modul, der styres af dioder, så færrest mulige celler kobler ud ved skygge. Som en tommelfingerregel skal anlægget være skyggefrit i tidspunktet 9 – 17 i sommerhalvåret.
Undersøg hvor meget solcellerne vejer og om den ekstra vægt har betydning for din tagkonstruktion. Kontakt din kommune og dit forsikringsselskab og hør, om de har nogen indvendinger i forbindelse med køb af et solcelleanlæg.
Hent Dansk Standards gratis vejledning om montering af solceller
Til toppen