Luft til luft varmepumper udnytter energien i udeluften til at levere varme til boligen i form af varm luft og er et miljøvenligt alternativ til opvarmning af huse med især elvarme. Herudover kan luft til luft varmepumper også have forskellige former for filtrering og afrimning af luften, hvorved vira, fugt, skimmel og andre allergener fjernes på en effektiv måde.
Luft til luft varmepumpen består normalt af en udedel, som monteres på husets ydervæg, og en indedel, som monteres på en indervæg i huset. Eftersom luft til luft varmepumper leverer sin varme som varm luft, vil den normalt kun kunne opvarme det rum, hvor indedelen er monteret, men kan også give et supplement til de øvrige tilstødende rum, hvis varmen kan fordeles rundt via åbne døre eller lign.
Luft til luft varmepumpen kan kun vanskeligt forbindes med et varmefordelings-system og fungerer derfor bedst i sommerhuse eller meget små helårshuse. Luft til luft varmepumper kan ikke lave varmt brugsvand.
Prøv også vores varmeberegner, og se om du kan spare på varmen
Årsvirkningsgraden for luft-luft varmepumper ligger fra omkring 2,5 og op til 3,4 for de mest effektive anlæg. Dvs. for hver kWh el varmepumpen bruger vil den levere 2,5 - 3,4 kWh varme igen – set over hele året. De mest effektive varmepumper har normalt variabel hastighed på kompressor, også kaldet inverterstyring, og har desuden har et effektivt afrimningssystem på udedelen.
Overvejer du en luft-luft varmepumpe så vær opmærksom på støjniveauet fra både inde- og udedelen. Mange af de billige varmepumper støjer meget fra den indvendige blæser. Det bedste er, hvis man kan få varmepumpen demonstreret på et tidspunkt, hvor der ikke er så meget baggrundsstøj. Vær også opmærksom på udedelen, som ligeledes kan støje - især ved afrimning. Tænk derfor på placeringen både i forhold til dig selv og naboer.
Vær opmærksom på, om varmepumpen er egnet til det danske klima, som er meget anderledes end i mange af de lande, hvor flere af de importerede varmepumper er produceret. I Danmark er fyringssæsonen præget af mange skift mellem tø og frost. Anlæg, der er opstillet i kystnære områder, vil være påvirket af et højt saltindhold i luften. Dette stiller derfor særlige krav til materialevalget i anlægget.
Flere varmepumper fås også med såkaldt softstart eller ved variabel hastighed på kompressoren, hvilket betyder at kompressoren enten starter blødt op, eller at kompressoren kører mere eller mindre konstant, men med en hastighed, der styres af behovet for varme. Udover en bedre effektivitet giver dette også mindre slid på anlægget og forlænger levetiden.
Vil du være sikker på at få en effektiv varmepumpe som er egnet til de danske forhold så vælg en varmepumpe fra Energistyrelsens liste over varmepumper. For at en luft til luft varmepumpe kommer på Energistyrelsens liste, skal den leve op til følgende krav:
Find den rigtige varmepumpe på Energistyrelsens lister over varmepumper
Til toppen