En luft til vand varmepumpe udnytter varmen i udeluften til at producere varme og varmt vand i huset og kan fungere som eneste varmekilde i boligen. Varmepumpen består af en udedel og en indedel. Udedelen er en stor ventilator, der trækker luften forbi varmepumpen. I indedelen overføres varmen til centralvarmeanlægget, som herefter kan ledes ud i husets radiatorer og/eller radiatorer, samt producere det varme brugsvand.
Årsnormfaktoren er et udtryk for, hvor meget varme varmepumpen leverer for hver kWh el den bruger, set over en normal fyringssæson i Danmark. Dvs. at en årsvirkningsgrad på 3 betyder at varmepumpen på et år leverer 3 kWh varme for hver kWh el den bruger – så jo højere årsnormfaktor jo mere effektiv er varmepumpen.
Luft-vand varmepumper har typisk en årsnormfaktor, der ligger mellem 2,5 - 2,7 for radiatoranlæg og fra 2,7 - 3,0 for gulvvarme.
Varmepumper er mest effektive ved varmesystemer, der ikke behøver så høj fremløbstemperatur, da effektiviteten typisk falder med 2-3% for hver grad man øger fremløbstemperaturen til centralvarmeanlægget. Det har derfor stor betydning om varmepumpen skal levere 30-35 grader til et gulvvarmeanlæg eller 50 grader til et radiatoranlæg.
En varmepumpe har svært ved at producere varme højere end 55°C. Hvis du på forhånd ved, at dine radiatorer og dit varmesystem er dimensioneret til en høj fremløbstemperatur, kan du skifte dine radiatorer til større modeller, der kan afgive den samme varme ved en lavere fremløbstemperatur.
Prøv også vores varmeberegner, og se om du kan spare på varmen
Vær opmærksom på placeringen af udedelen, da den kan støje især ved afrimning. Støjen er normalt ikke hørbar indenfor, hvis døre og vinduer er lukkede, men undgå at placere den under f. eks. soveværelsesvinduet eller på terrassen, hvor den kan være generende om sommeren. For ikke at genere naboen skal den også placeres 5-10 meter fra skel.
Find den rigtige varmepumpe på Energistyrelsens lister over varmepumper
Tjek også den norske forbrugerstyrelses DEN STORE VARMEPUMPEGUIDEN
Til toppen