Isolering af ydervægge er mindst lige så vigtig som loftisolering og energirigtige vinduer. Efterisolering af gamle, kolde huse er en oplagt investering, som ud over besparelsen øger rumkomforten i forbløffende grad – selv i huse fra 1780.
Mange husejere oplever både kolde vægge og træk i huset som et problem – et problem der ofte kan afhjælpes med efterisolering.
Varmetabet på din bolig afhænger ligeledes af facadearealet i forhold til det opvarmede areal. Flere etager og sammenbyggede huse giver mindre facade pr. m2 beboelse. Det er væsentligt med en lav U-værdi på facaden. Og det anbefales, hvis muligt, at isolere udefra.
Eksempelvis kan en massiv muret facade have en U-værdi på 1,4 W/m²*K, mens dagens krav ved efterisolering er 0,18 W/m²*K, svarende til ca. 190 mm isolering.
Før du efterisolerer, er det vigtigt at være opmærksom på følgende:
Når der isoleres skal forholdende omkring tæthed, dampspærre, kuldebroer og ventilation undersøg. I dag findes der mange isoleringsmaterialer. Så det kan også være relevant at undersøge, hvilke muligheder der matcher jeres behov. Ud over de kendte som sten- og glasuld og polystyren, er der bl.a. også hør, hamp, papir, perilte og mange flere.
>>FILM: Tjek om huset holder på varmen
Vær også opmærksom på et materiales isoleringsevne. Isoleringsevnen angives med en lambda værdi (λ), som viser hvor godt det leder varmen. Jo mindre tal, jo bedre isoleringsevne. Det kan ofte betale sig at investere i en lav lambdaværdi, da du på sigt vil spare meget mere på varmeregningen.
Til toppen